CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 1, 2009

BLOUSE TUTORIAL will be update soon..! tgh siapkan order2 in hand..




Aku nak masukkan tutorial blouse yang aku tengah nak jahit ni..No.4 yang warna blue green tu..soon, yang ala2 maxi tu...meletupler pasni bergaya sakan...hehehhe...tapi update from time to time okay...aku buat satu untuk aku dan satu lagi untuk member aku. Since aku tahu aku ni memang tak gemar ambik gambar-gambar ni, maka aku ambik siap-siap lepas aku buat satu-satu...jadi tak ler serabut lagi nanti kalo dah half way process. Sekarang ni aku dah lukis dan gunting pola-pola yang diperlukan. Okay...Blouse ni akan aku upload gambar langkah demi langkah cara-cara mencantumnya nanti. Siapa-siapa yang teringin nak jahit sendiri tu, kalo betul-betul nak boleh call aku for the pattern...yang tu kita cerita kemudianlah k..This pattern infact aku beli pattern SIMPLICITY.COM...anyone interested can just drop by kat CRAFT WORLD aka YEE BUTTON tu...located kat SS2...you ladies can invest your money about RM54 per pattern. Kalau saja2 nak jahit, maybe its not worth to buy...maybe for some...but for me, I just love it...Some short thinking might just buy kat boutique atau mana2 kedai baju kan? But.. untuk aku, its all about satisfaction and passion. Well, we can share this tutorial together..anyone really wanted this may call me and get this pattern with a lil bit of charges lah...ye lah, upah lukis ngan beli kertas dan pos...not as expensive as the original..I'll draw for you and just post it. However you all kena make sure untuk ambil ukuran tepat...BUST, WAIST, HIP, NECK TO BACK WAIST AND WAIST TO HIP..Easy for me to draw..
The good thing is, we all especially those yang dah pandai jahit tudung sendiri tu bolehlah buat baju sepasang ngan tudung yang nak dipakai kan? hehehhe...bestnyer you all...

Okay, atas ni contoh blouse yang bakal dijahit. Jangan sampai kubuat tukun lagi sudahlah...tutorial tu aku upload step by step, from time to time okay...will update soon...harap semua sabar k..!huhuhu...mcmlah org baca sangat blog aku ni...hehehehe....

Orait...bawah ni pola2 yang dah siap dilukis dan dipotong. Kerana satu pattern original tu sangatlah mahal, maka pandai2 koranglah mcmana nak preserve pattern korang tu...sebabnya kertasnya adalah dari kertas tissue yang super lembut! Too much pressure will damaged the pattern..What I do, aku belilah tracing paper banyak2 utk lukis sizes yang aku nak pakai. Originalnyer aku simpan utk kegunaan masa hadapan. Untuk pantas, kaedah ni sangat mudah, kurang sakit pinggang nak buat pola. Kalau nak buat dasar yang sebenarnya, you all kena dengar lecture aku seharian ler nampaknya. Aku ni in the midst of completing module2 SKM 1 & 2 aku gak...skrg module baju melayu...Esok dah rabun tak leh menjahit boleh ler aku jadi Lecturer Jahitan..iskkk...angan-angan tu...
ok...kita sambung ni ...

SEDIAKAN POLA2...Yang ni pola yang dah dilukis dan dipotong atas tracing paper. Guna tracing paper ni bagusnya pola kita tak koyak rabak mcm brown paper.Lagi pun see through...

1. Pola Skirt Hadapan & Belakang.




2. Bahagian Lengan Hadapan & Belakang.




3. Bahagian Leher Hadapan/Belakang & Band Pinggang- Fabric Warna Contrast.


okay, mlm ni aku nak potong kain2...esok2 ada kesempatan aku upload k...tunggu..!!

No comments: