CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, May 21, 2010

BEAUTIFUL BLOGGER AWARD

Rule n0.1 :
Thanks and link the person that give this award...


Its been three years saya menjahit sesuku masa pada 1st year, sepenuh masa pada 2 tahun seterusnya sampailah skrg...Ini pertama kalinya saya dapat award dari sahabat yang sama minat..Thanks to N.A.I rakan lama dari forum WMC...hehehehe...lama tak jumpa kat forum ek N.A.I...Dan N.A.I yang baik hati dan sangat super rajin mengoogle sampai kami terjumpa balik...thanks so much padanya yang tak pernah melupakan...



Rule no.2 :
State 7 thing about your self


1- Saya suri di rumah sepenuh masa sejak 3 tahun yang lepas, saya baru setahun graduate dari UM setelah sekian lama berangan nak mengenggam ijazah namun rezeki ketika itu masih belum memihak disebabkan kekurangan dalam keluarga ketika zaman persekolahan. Saya bekerja sehinggalah saya bertemu jodoh namun semangat nak belajar tak pernah luntur so, lepas lahir anak ke 3 maka saya terus sahaja melanjutkan pelajaran. Alhamdulillah, kalau kita nak sesuatu seikhlasnya insya allah pasti kita dapat...lambat atau cepat ajer...hehehhe...dan saya tak pernah rasa tua untuk belajar..

2- Saya sangat minat bidang jahitan dari sejak azali lagi kot sebab nenek saya pandai menjahit, mak saya juga pakar menjahit tapi mereka tak pernah perturunkan ilmu kepada saya..hmm peliknyer...tapi saya jenis yg suka mencuba walau apa pun hasilnya janji saya dah cuba..so, niat saya terpendam sampai akhirnya juga selepas anak ke 3 saya lahir saya belajar menjahit sekaligus kuliah di universiti...so, pagi saya gi kelas menjahit di chow kit, petangnya saya berlari ke universiti di PJ untuk hadiri kuliah...masa tu saya tak drive tau..hahaha...naik bas turun bas marathon ler..mcm tulah kerja saya setiap minggu sampai lunyai...hahahah...tapi saya sangat2 puashati...syukur dengan izinNya....alhamdulillah

3- Saya sangat menyukai bidang jahitan dan saya punya koleksi buku jahitan yang banyak...saya bawak buku-buku saya tidur bersama saya..tidaklah sampai bersepah tapi buku-buku tersebut saya letak bersebelahan tempat tidur saya agar mudah saya capai bila2 masa saya mahu...sebelum tidur baca dulu, sebelum bangkit tidur buku juga saya capai dulu..bukan buku jahitan sahaja, mcm2 buku ada, buku agama, novel penyiasatan, perundangan dan majalah masakan sampai suami pun naik pening sebab bilik tidur kami penuh buku hehehehe...tapi kini tabiat membaca tu jangkit kat anak sulung saya...saya sanggup tak beli baju semata-mata beli buku..sebab baju saya jahit sendiri...hahahha

4- Saya masih mahu melanjutkan pelajaran selepas ini tapi dalam bidang jahitan, sebab suatu hari nanti saya mahu mencurahkan ilmu pada anak-anak remaja. Akademik penting dan bidang kemahiran juga penting bagi menjamin masa hadapan sebagai back up untuk kita harungi kehidupan yang serba serbi materialistik, at least ada kemahiran boleh bantu kita jana pendapatan keluarga dan antara cara untuk kita jauhkan anak-anak muda kita dari penyakit sosial.

5- Saya tak suka mengait, menjahit manik dan cross-stiching sebab mak saya pandai semua itu. Saya tiada kesabaran untuk membuat benda halus sedemikian. Saya serahkan pada yang pakar. Minat saya hanya pada jahitan dan saya setiap hari berusaha belajar bagaimana nak mencapai standard jahitan yang sempurna..maklumlah nak jadi cikgu kan? hahahaha, berangan.

6- Baju pertama saya jahit ialah baju melayu lelaki yang saya buatkan untuk heheheh....cinta monyet saya..waktu tu saya hanya di tingkatan 3...jadi jer pun baju tu walaupun tak secantik di kedai butik..hahahha....saya belajar dgn hanya menetas semula baju lama abg saya yg dah lusuh, saya tekap dan buat balik sekali dengan seluarnya..hahahhaha....seluar getah cerut ajer...punyalah semangat nak belajar menjahit sampai kena marah dengan mak...akhirnya kini saya puas...saya dah pandai menjahit dan mak saya hadiahkan saya mesin yang amat saya sayang sekali....bukan satu, tapi 3...mak..Thank you so much, I love You..

7- Nak tahu berapa guru saya belajar menjahit? mesti you all gelak sebab mesti korang akan terfikir apalah bebal sgt si Bola nih sampai cikgu ramai camtu...? heheheh...adalah kisahnya, kalau kita jumpa saya cerita panjang tapi saya hanya bagitahu saya berguru kepada 5 orang pakar jahitan...dan bakal ada guru ke 6 nampaknya lepas ni kalau saya sambung belajar nanti..saya masih nak pegi berguru lagi nih...insya allah...dan saya sangat bersyukur sbb dalam suami saya yang tak suka saya menjahit dulu kini dialah orang yang paling risau bila saya kata saya nak berhenti menjahit tudung( ungkapan bila kepenatan)..habis tu nak jahit apa katanya...? hah...mau tak risau, sbb dalam sesak-sesak, alhamdulillah, pendapatan saya dalam jahitan setakat ini dapatlah kami sekeluarga melihat dapur sentiasa berasap...dan anak-anak dapat nikmati apa yang mereka mahu tanpa ternanti-nanti...tapi saya mmg nak berhenti ambik tempahan tudung sbb nak kembali ke tujuan asal saya...saya nak jadi guru jahitan dan saya nak jahit benda yang saya suka untuk diri saya dan anak2 gadis saya...insya allah....

seterusnya......


rule no. 3:
Pass this award to 15 bloggers that you've discovered and think they are fantastic


saya nak pass kat sapa? tgh cari orangnyer...heheheh.......> xyla mak hazim dan My Deleila

hahahah...pandai2lah korang ek....

2 comments:

mydeleila said...

oit... pren... TQ bagi award ma sa... terharu sangat nie..

Anonymous said...

kat mana saya bole belajar menjahit peplum dear area klang/shah alam ada tak? bape yuran? insan yg tetiba minat nak blajo jahit